Gotisk konst – Genom visionen om sengotisk konst

Frankrike, särskilt Paris, har varit världens konstnärliga centrum sedan 1230 -talet. I mitten av 1100 -talet, i slutet av den romanska perioden, föddes gotisk konst på grund av en medeltida konströrelse, som varade fram till sen gotisk konst 1500 och renässansens början 1515. Gotisk stil är känd för dess karakteristiska arkitektoniska välvda design av sina kyrkor, dess glasmålningar, dess upplysta manuskript, skulpturer, fresker och panelmålningar. De flesta av dessa var religiösa till sin natur och gav ett nytt perspektiv som var både visuellt och andligt.

Tre på varandra följande etapper, tidigt, högt och sent gotiskt, har identifierats. Gotisk tidsålder, som sträckte sig från 1280 till omkring 1500 e.Kr., var också en period av korståg, vilket ledde till ökade handelsförbindelser genom den europeiska kontinenten. Detta resulterade i flödet av bysantinsk konst och konstnärer till Västeuropa. Denna rörelse av konstnärliga strömmar införde en ny “naturalistisk” och “sekulär” stil som kallas “International Gothic Art.” Denna stil manifesterades i de olika delarna av Europa under slutet av fjortonde och in på femtonde århundradet. Sen gotisk konst blandade de gotiska ingredienserna med de italienska målarnas illusionistiska konst fasadmålare i västerås.

Under den sena gotiska perioden utvecklades den arkitektoniska stilen till en mer dekorativ fas, kallad den “flamboyanta fasen”, som varade fram till femtonde århundradet. Cimabue och Giotto var ett par av de viktigaste artisterna under denna tid. Under sengotisk fas var byggnadernas form, struktur och funktion helt dolda med dekorationer som täckte den yttre ytan, som i “Saint-Maclou-kyrkan” i Rouen, Frankrike. Byggnadernas inre hölls enkelt genom att ta bort pelare och ersätta dem med vanligt murverk. Liknande stilar dök upp i England med sin “Vinkelrätt stil” vid “Cathedral at Gloucester”, Tyskland; där höga passager gynnades, som i katedralernas torn vid “Ulm”, “Strasbourg” och “Spanien”.

Skulpturer och målat glas är nära besläktade med den gotiska arkitekturen. Båda dekorerade de yttre ytorna på katedraler och andra religiösa byggnader. Under den senare gotiska perioden hade konststilen blivit alltmer ‘naturalistisk’ och mjuk med distinkta ansikten och figurer. De sengotiska skulpturerna i “Reims -katedralen” i Frankrike; fasaderna till “Bamberg”, “Strasbourg” och “Naumbourg” katedraler “i Tyskland; Italienska gotiska skulpturer av Scaliger-gravar (1345-59), Verona, Italien; och verk av Giovanni Pisano i Siena & Pistoia, & av Lorenzo Maitani på Orvieto stöder alla den utmärkta sengotiska konsten. I slutet av femtonde århundradet startade skulptörer sina egna verkstäder i städer och de var mer organiserade i guilder eller gemenskaper.

Mestadels religiös i huvudsak inkluderade den gotiska konsten en “typologisk” presentation av “Nya och gamla testamenten”, till exempel i “Speculum Humanae Salvationis” från 1300 -talet. Jungfru Maria förvärvade en välvillig mammas utseende med ökad mänsklig essens, som “Jungfruens liv”. Kristna och romerska sengotiska fresker dekorerade väggarna i katedralerna i Sydeuropa, medan glasögon övades i Nordeuropa. Panelmålningar var på modet vid femtonde århundradet och tog över även glasmålningar. Oljemålning satte också sin fot under det femtonde och sextonde århundradet, grundades under renässansperioden.

Ett annat särdrag hos gotisk konst var de upplysta manuskripten med realistiskt återgivna figurer av medlemmarna i kungafamiljen och adeln, särskilt i “Très riches heures du Duc de Berry (1413-1416).” Sen gotisk konst utvecklades så småningom till “klassisk” renässanskonst 1515 e.Kr., vilket gjorde den fantastiska kreativa perioden till ett historiskt slut.

Be the first to reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *